Interviews & artikelen

Maurits Grosfeld (R.S.C. 2011)

Ik ga voor impact

Vereniging Walhalla werkt vanuit de kernwaarden: verbinden, kennis delen en teruggeven. Het lidmaatschap heeft voor de meesten van ons een positieve toegevoegde waarde gehad. En sommige oud-leden geven iets terug aan de oud-ledengemeenschap.

Ontspannen zit Maurits Grosfeld (RSC 2011) in een van de vele vergaderkamers van het hippe Rotterdamse ‘CIC’. Een bedrijvenverzamelplek op de 4e verdieping van het aloude Groothandelsgebouw aan het Stationsplein naast CS Rotterdam. Wie kent het niet? Menig ondernemer, startend of gevestigd, is daar inmiddels wel eens geweest. En House.nl is er ook gevestigd.

De start van de studententijd van Maurits laat zicht typeren als ‘grimmig’. Het waren grimmige tijden: “Als eerstejaars moest iedereen overal tegenop boksen en kon het weleens uit de hand lopen. Het was vooral een mooie tijd, waarin ik veel vrienden gemaakt heb en de basis gelegd voor mijn netwerk!”

Het verenigingsleven van Maurits is druk en goed. Hij ziet eigenlijk veel parallellen met het zakelijke leven: je begint met weinig meer dan je competenties en goede moed en je gaat ergens naar toe groeien. Iedereen vindt op zijn of haar manier wel een weg. Die van Maurits was eigenlijk al meteen duidelijk, de ondernemer in de Zaal der Zalen. Jaarclub Buffalo werd opgericht en een nieuw dispuut zag het daglicht: Spine. Maar ook werd het ondernemerschap expliciet zichtbaar in een nieuwe commissie: de Ondernemerscirkel (https://www.ondernemerscirkel.nl/). Zoals zij het zelf zeggen op hun website: De Ondernemerscirkel is in 2012 opgericht om ondernemerschap onder starters en studenten in Nederland te stimuleren en ondersteunen. Dit wordt gedaan door jonge ondernemers te ondersteunen, adviseren en coachen. Daarnaast wordt er een schakel gevormd tussen de ondernemers van het RSC/RVSV en ondernemers uit andere steden.”

Met anderen maakt Maurits van een bestaand initiatief een echte commissie verankert in de verenigingsstructuur. Hij bouwt er in recordtempo zijn oud-ledennetwerk op en sluit vriendschappen die zijn ondernemende leven verder versterken. De Ondernemerscirkel krijgt ook een eigen das. Het is een mos dat die das op belangrijke zakelijke momenten, zoals bij het ondertekenen van deals, gedragen wordt door de leden van de Ondernemerscirkel. Senatoren als Joost Buck (RSC 2008) en Roderick Lucas (RSC 2008) hebben zich tijdens hun senaatsperiode ingespannen om dit op touw te zetten en ondernemerschap een plek binnen de studentenvereniging te geven. Maurits en anderen hebben het verder uitgebouwd.

Al voor zijn studententijd onderneemt Maurits en zette hij een bedrijf op dat samen met TU Delft studenten websites bouwt. Ook verhandelt hij ‘exclusieve’ mobiele telefoonnummers. In die tijd kon je telefoonnummers kopen. Maurits vlooide te lijsten uit, kocht de mooie nummers en verhandelde die met marge. Tijdens zijn studententijd ging het ondernemerschap weer kriebelen en zette hij de voorloper van de Tikkie betaalapp op:  Sowdan.

Nu, enkele jaren later bouwt hij huizenplatform House.nl met zijn passie voor digitale producten en vastgoed.

“Als ik naar mijn studie kijk zie ik dat vooral als hersengymnastiek’”, zo ben ik ook door mijn studie Bedrijfskunde en de master Strategie Management en Entrepreneurship gekomen. Je wordt constant uitgedaagd om meer te weten te komen. Ik bracht wat ik leerde meteen in praktijk. Zozeer eigenlijk dat ik mijn academische route tijdelijk stopte. Later heb ik het wel weer opgepakt. En heb ik ook mijn eerste bedrijf Sowdan verkocht.

Als ik mijzelf typeer denk ik aan de volgende woorden: gemotiveerd, toegewijd, avontuurlijk, doorzettingsvermogen, risico nemend en netwerken. Zo was ik in de kern al toen in aankwam en deze ‘typeringen’ hebben zich nadien steeds sterker ontwikkeld. Daar was ook de ruimte en vrijheid voor. Bovendien vind ik mensen fijn. Dat klink misschien raar. Laat ik het anders zeggen, ik kan goed met mensen omgaan en ik ben nieuwsgierig wat ieder individueel te zeggen heeft. Dat is verrijkend.

Het valt wel op dat Maurits lekker bezig was en het blijkbaar goed doet. Zo ‘rolde’ hij in het vastgoed. Dat is wel een markt waarin je goed geld kunt verdienen. Constant zoeken naar de juiste ‘match’ tussen vraag en aanbod. Die handel! Bovendien is het ook wel prettig als je een passie voor vastgoed hebt, zoals Maurits heeft. Deze markt heeft ook wel wat ‘schimmigs’. Iets waar de verkopende partij, maar ook de kopende partij potentieel aan het kortste eind kan trekken. Afhankelijk van het belang van de tussenpartij, de makelaar. Daar begon de schoen te wringen. En ontwikkelde zich het idee van wat huizenplatform House.nl zou worden. “Het woord ‘platform’ is voor de meeste bedrijven een website. Onze technologie gaat verder. Het doel is het verkopen van huizen nieuwe stijl op een eerlijke en transparante manier. Maurits realiseert met House.nl een systeemverandering die de traditionele rol van de makelaar ingrijpend veranderd. Als de mensen in de gaten krijgen dat dit in het voordeel van zowel koper als verkoper is, dan worden wij binnen een paar jaar de grootste van Nederland.”

“Ik sta altijd open voor het gesprek. Superleuk om kennis te delen en het verhaal van de ander te horen. Daarom nodig ik de studenten van het RSC/RVSV en de oud-leden uit om mij gewoon te bellen of te mailen voor een lezing of gesprek.

Dank je wel Maurits, het was een inspirerend gesprek.

Willem-Frederik Metzelaar (RSC 1987)


Wie was Frits Deen, de man achter de intekenlijst in 1913?
29mrt

Wie was Frits Deen, de man achter de intekenlijst in 1913?

Wie was Frits Deen, de man achter de intekenlijst in 1913? door Norman Schreiner (1962) en Kees Vermeer (1966) Op zaterdag 8 november...

Vincent Karremans (R.S.C. 2005)
18feb

Vincent Karremans (R.S.C. 2005)

Vincent Karremans (R.S.C. 2005) is ondernemer in de politiek. Wij komen samen in zijn werkkamer op het indrukwekkende stadhuis van...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen