Het Honorairenkoor zong in De Doelen
Herkend op de foto:
Achterste rij, v.l.n.r. Fred Dwarshuis.Johannes ten Cate(?), Herbert van Sluijs, Reinoud Bredius(?), Bram Schim van der Loeff(?), Roderick van Dam, Michael Maters, Frank Vitringa,Oeds Bootsma, Barend ten Doesschate, Herman Wiegerinck, Willem Beerman, Pim Slierings, Hans Treurniet, Han Kranenburg, Frans Rosendaal, Hein Schreuder, Marius Weehuizen.
Middelste rij, v.l.n.r. Frank van Goethem, Niek Boot, Pieter ten Bosch, Paul Zegers, Henk Jan van Leeuwen, Alex Oostvogel, René Hooft Graafland, Bert Westendorp, Jack Renes, onbekend, onbekend, Mark van Santen, Job van de Wiel, Jan Stuyt, Rienk de Vries, George Eras, Heman de Meester..
Voorste rij v.l.n.r. Samuel Lek van den Bergh, Tjaarda Storm van Leeuwen, Bart Jan Lagerwaard, onbekend, Pieter Jongens, Hubert van Iwaarden, Bob Lagerwaard, Bob Bartelds, George van Ramshorst, Willem Bosch, Arnold Voskamp, Jan Hendrik van Dorp, Erik le Grand, Tom de Meijer, Diederik de Boer, Frans Eelkman Rooda.
-o-
Door Niek Boot (1970), Roderick van Dam (1968) en Jan Hendrik van Dorp (1969)
Bijna 50 jaar geleden, op 20 maart 1974, trad het RSC Honorairenkoor op in de Grote Zaal van de Rotterdamse Doelen. Aanleiding was een activiteit in de Burgerijweek van het Pardoes Lustrum. (Op de foto hangen de affiches in de Grote Zaal van De Doelen achter de Heeren Zangers).
Een en ander was georganiseerd door Frans Roosendaal (1970), bijgestaan door Roderick van Dam (1968). Met de welwillende hulp van Herman Strategier, componist, organist en de nummer 1 in “zangkoren in het Rotterdamse”, werd het idee geboren om eenmalig “Rijnmond Zangkoren Festival” te houden in De Doelen.
Het was niet zo dat het lustrum samenviel met het Rijnmond Zangkoren Festival (RZF): dit festival was namelijk onderdeel van het Lustrum en bedacht als een activiteit om de band met de burgers aan te halen.
Wij konden de verleiding niet weerstaan om als “Corps" met de “Koren" mee te doen - hors compétition - als openingsevenement, De Doelen was zo vriendelijk de poorten van de Grote Zaal voor ons te openen en de rest is historie.
Een Corpskoor werd samengesteld uit de honorairen en nog wat nette leden. Tweeënvijftig man! Plus, als organist een hoogleraar van de Rotterdamse Faculteit Geneeskunde, keurig in rok. Kijk maar eens goed bovenaan op de foto. Jawel, voorafgaand aan het festival hebben we een keer of vier serieus geoefend in de zaal op de begane grond - waar later, vóór de fusie, de RVSV zat - onder leiding van de heer Kees Glaubitz, de organist van de Remonstrantse Kerk in Rotterdam. Hij liet ons ademhalingsoefeningen doen, gaf aanwijzingen om vanuit het middenrif te zingen. Hij zette verder de bassen bij de bassen en de tenoren aan de andere kant. En jawel: Als openingslied zongen wij drie coupletten van het Io Vivat met zelfs een meerstemmig akkoord als einde. Het Dijklied haalde het helaas niet...
De deelnemende koren, bijna allemaal bejaardenkoren, waren door het dolle heen dat ze in De Doelen mochten optreden. Een vrolijke noot bracht een oude dame die na de beurt van haar koor niet van het podium af te krijgen was. Na afloop kregen we veel vragen wanneer we dit wederom zouden organiseren. Het is er niet van gekomen. Niet helemaal verrassend, als je de lege stoelen aan de bovenkant van de foto ziet. Maar misschien wel een gelegenheid om de Lustrumcommissie van het 22ste lustrum voor te stellen na een halve eeuw het tweede RZF te organiseren, ook zonder eigen bejaarden op de begane grond.
Op de foto hebben wij hebben het merendeel van hoofden kunnen identificeren.
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen