Interviews & artikelen

Amber Schothorst (R.V.S.V. 2014)

Schouders eronder en wij maken er wat van.

Vereniging Walhalla werkt vanuit de kernwaarden: verbinden, kennis delen en teruggeven. Het lidmaatschap heeft voor de meesten van ons een positieve toegevoegde waarde gehad. En sommige oud-leden geven iets terug aan de oud-ledengemeenschap. Vereniging Walhalla interviewde Amber Schothorst, de eerste vrouwelijke president van het RSC/RVSV.

In 2014 werd Amber Schothorst (RVSV 2014) vanuit België door haar ouders aan het begin van de Eurekaweek afgezet voor de sociëteit aan de Robert Baeldestraat. “Succes!”, en weg waren ze. Daar stond Amber - 17 jaar oud - die zich aanmeldde bij de RVSV. De enige studentenvereniging die studenten onder de 18 aannam. Zonder dat criterium had de studentenvereniging Amber in ieder geval niet als eerste president gehad. Het was Rotterdam geworden omdat zij per se in het buitenland wilde studeren. En dan eerst naar Nederland, om het te proberen. Van het Corps had zij nog nooit gehoord; geen flauw idee wat haar te wachten stond. Ze zou tijdens de Eurekaweek in de sporthal van de universiteit kunnen slapen en het gewoon over haar heen laten komen. Maar het werd een warm welkom. Er werd een ‘RV’-huis geregeld waar ze kon slapen en het feest begon. Bijna letterlijk. Maar niet voordat zij haar groentijd door was gekomen. Dat ging zonder noemenswaardige hindernissen. Een klein probleempje: haar telefoon was bij haar ouders gebleven in België. Dus miste zij alle oproepen van huizen die probeerden met haar in contact te komen. Maar gelukkig ging het vinden van een huis toch nog goed en werd het ‘De Babbelbox’, waar ze met veel plezier gewoond heeft.

Amber begint ijverig aan de studie Bedrijfseconomie. Zij geniet van het verenigingsleven, zodanig dat dit haar twee tussenjaren oplevert: één voor de Almanakcommissie en één voor de Senaat. Inmiddels heeft in de zomer 2017 de fusie tussen RSC en RVSV plaatsgehad.

“Het was heerlijk om aan de almanak te werken. Je bent met een hechte groep bezig om één product te maken. Dat was een hele boeiende ervaring. Ik heb er een mooie vriendengroep aan overgehouden”. In die periode wordt Amber gepolst voor de Senaat. Het Corps stond er niet bijster goed voor: de banden met de EUR waren verbroken, de cultuur op de vereniging was beneden peil. Zij wordt gevraagd in de Senaat de functie van president te vervullen! Amber pakt in één keer door. En zo treedt zij in de nazomer 2018 als eerste vrouwelijke president toe tot Tweede Senaat van het RSC/RVSV. In die hoedanigheid hangt zij in de sociëteitszaal als eerste vrouw de hoorn op. Dat was wel spannend, want zou zij met name de mannen in toom kunnen houden?

Amber werd er niet zenuwachtig van. Zij vroeg zich eerder af of ze zich zorgen moest maken als de heren op de sociëteit zeiden “geen zorgen, wij staan achter je”. Gelukkig was er binnen de vereniging weinig ophef. Eerder dat oud-leden soms moeite hadden met de verandering in ‘hun’ vereniging en sommigen wilden haar niet eens groeten.

Meteen worden er aanstalten gemaakt met de cultuuraanpak. Drie externe adviseurs worden aangesteld om mee samen te werken. Geen oud-leden van RSC/RVSV, om zo te bewerkstelligen dat het bestuur van de studentenvereniging een objectieve spiegel voorgehouden kan worden. Met prof. Rutger Engels, de toenmalige rector magnificus van de EUR, werkt zij nauw samen om de relatie tussen het RSC/RVSV en de EUR weer te herstellen.

Amber: “Zo’n vereniging is natuurlijk een heerlijke bubbel. Wij waren constant bezig met het verkennen van de grenzen. Grenzen die je zelf trekt. Maar ook zorgen dat die niet over de grenzen van de ander heen gaan. Het ‘normaal’ van de vereniging binnen, en het ‘normaal’ van de maatschappij buiten de deuren van de sociëteit. Toch is het ook een beetje mystieke wereld achter die voordeur. Leg dat maar eens uit aan de buitenwacht. En daarnaast ook nog het verenigen van twee studentenverenigingen die in een lastige verhouding tot elkaar hadden geleefd, met beide een harde interne cultuur op hun eigen manier. Mega-interessant en leerzaam. Iedereen kwam meer naar elkaar toe, intern en extern.”

Terugkijkend op haar senaatsjaar kan zij zeggen dat het een geweldig en goed geslaagd lustrum was, dat er inderdaad goede stappen werden gezet in het verbeteren van de verenigingscultuur, de relatie met de EUR, dat de 0.0-tap er nog steeds is, dat de gemengde evenementen goed zijn verlopen en dat dit de basis was van hoe het nu nog gaat. En dat zij van vele anderen begrijpt dat zij het als eerste vrouwelijke president goed gedaan heeft. Het gevoel ‘dat het nog niet af was’ bleef wel hangen na haar afscheid van de senaat. Maar dat hoort er ook een beetje bij. Het is maar één jaar, en dat vliegt voorbij.

Op dit moment werkt Amber al een jaar als consultant bij McKinsey. En heeft zij het erg naar haar zin. Al was het zeker in het begin wennen aan het werkritme na een lange tijd studeren. Maar een hele mooie omgeving waar zij inhoudelijk veel leert en in leuke teams terecht komt. “Al tijdens mijn studie ben ik gaan onderzoeken waar mijn volgende stappen zouden kunnen liggen. Ik heb met vele oud-leden daarover gesproken. Ook met Jasper van Ouwerkerk (RSC 1987). Ik dacht dat ik iets met clean energy wilde gaan doen en McKinsey zat helemaal niet op mijn radar. In een tweede gesprek zijn we dieper op McKinsey ingegaan en kon ik een uur lang alles vragen. Heel bijzonder om zo lang met zo iemand te kunnen zitten en echt inhoudelijk van gedachten te kunnen wisselen.” 

Het is de ambitie van Amber om in contact te komen met veel inspirerende vrouwen om van te leren. Op enig moment leiding te kunnen gaan geven aan een grotere organisatie en aan de andere kant van de tafel te zitten van waar ze nu zit, lijkt haar een mooi pad. In de toekomst hoopt Amber meer leidinggevende rollen te kunnen vervullen en zich zo verder te ontwikkelen.

De studentenvereniging is misschien uit het oog, maar niet uit het hart. De afgelopen tijd heeft Amber training gegeven aan Citys Student Consultancy (https://www.citysstudentconsultancy.nl/). Dit is een initiatief vanuit drie corpora: Groningen, Delft en Rotterdam. Kijkt u zelf maar even op de site en huur ze in.

Amber zou de studenten van de vereniging mee willen geven dat zij gebruik moeten maken van het oud-ledennetwerk. Nu zij zelf ook oud-lid is, moedigt zij iedereen aan om oud-leden te benaderen voor adviezen en inhoudelijke gesprekken.

Dank je wel Amber voor het leuke gesprek. Inspirerend. En wij gaan je avonturen volgen. Want iemand die van haar ouders een enveloppe meekrijgt met budget voor 1 week, zoveel energie kan geven aan haar vereniging en het daarna dan zo voor elkaar bokst, daar hebben wij vertrouwen in.

Vereniging Walhalla moedigt het inderdaad aan om oud-leden – weer - met elkaar in contact te brengen en studenten met oud-leden. 

Willem-Frederik Metzelaar (1987)

 


Machtelt Groothuis (R.V.S.V. 1989)
27apr

Machtelt Groothuis (R.V.S.V. 1989)

Gedreven door originaliteit, het lef voor jezelf te kiezen en de kracht om een betere wereld voor anderen te bouwen.   Vereniging...

Wie was Frits Deen, de man achter de intekenlijst in 1913?
29mrt

Wie was Frits Deen, de man achter de intekenlijst in 1913?

Wie was Frits Deen, de man achter de intekenlijst in 1913? door Norman Schreiner (1962) en Kees Vermeer (1966) Op zaterdag 8 november...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen