Markante Verhalen

Schuil & Vandentol

Schuil & Vandentol

Door Jet van Roosmalen (1990)

📞+1 -010-

Ik bel twee RSC'ers in New York. Wanneer ik bedenk hoe ik hun verhalen moet vangen en aan elkaar moet plakken, schiet Herman Hesse mij te hulp. Narziss und Goldmund. Twee vrienden die twee uitersten representeren. De ratio en het verlangen naar het aardse. Zijn die vrienden twee uitersten? Nee, ieder innerlijk beweegt tussen deze twee uitersten. Doen deze ‘gewone RSC'ers’ duidelijk ook. Plato voegt ook ‘thymos’ toe aan reason en pleasure: geestdrift en bevlogenheid, wat past bij jou?

Hermes’ Skyslide
Bertil Schuil (1990) gaat Economie studeren en wordt lid. Net als zijn vier jaar oudere broer Pieter en zijn vader. Bertil is net 18 als hij de glijbaan afdaalt om letterlijk in de armen van Cefas te vallen. Cefas is de clubgenoot van Bertils broer Pieter. Deze jaarclub biedt Bertil wat veiligheid tussen de schreeuwende mannen in de zaal. Bertil schiet wortel op de soos en blijft Cefas op de soos zien. Een jaar KC en een jaar Luco houden hem van de straat. Én brengen hem vrienden. Deze vriendschappen zijn in ijzer gesmeed. Zijn studententijd is een belangrijk deel van hem. Deze tijd heeft veel impact gehad op zijn leven. Nog steeds. Ook al is hij niet meer met dat Corps bezig.  

New York, State of Mine
Over uitersten: na Rotterdam gaat hij musicologie in Amsterdam doen. Een andere wereld. Mensen die een hekel aan het Corps hebben. Maar ook net zo goed een klein wereldje. Ook een gesloten groep mensen met eigen afspraken. Een minder georganiseerd type, dat wel. Hij vertrekt in 2004 voor het bedrijf van zijn pa naar Maleisië. In 2018 komt hij in New York aan. Zijn plek. Tegelijk met Cefas. Ze gaan door waar ze gebleven waren. Nu dalen zij gezamenlijk die metaforische glijbaan af. Bertil landt uptown. Cefas upstate.

Catch up
Eén keer per maand bespreken zij hun dagelijkse beslommeringen. Werk. Familie. Beiden maken  hier en nu een intensieve periode door. Praten gaat gemakkelijker door de historie die je samen hebt. Ze zien elkaar tussen de beslommeringen door -het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven - met regelmaat in ‘the House of Yes’. Deze club in Brooklyn is een waanzinnige tent waar de LHBTIQ-community – sommigen van hen op hoge schommels in de nok- het leven viert.  Muziek, creatie, pleasure, pain, kleur, verlangen en de liefde.

Vandentol for me……
Bertil waardeert Cefas om de zeldzame combinatie van zijn eigenschappen. Cefas is hard en open. Ook ziet hij zijn eigen gebreken. Die openheid is een slimme strategie. Niemand kan iets tegen hem gebruiken.

Shelter
Cefas van den Tol (1989) woont zes jaar in ’t Lijkhuis en studeert Bedrijfskunde. De eerste jaren is hij druk met club, soos, KC en hoeder van de soos op vrijdagavond, de reünistenavond. Clubgenoot Pieter is een goede vriend van hem geworden en dus ziet Cefas' broer Bertil in die tijd op de soos én geregeld in het ouderlijk huis van Pieter. Zo vindt oud en nieuw plaats in Huize Schuil en voor Pa Schuil doet hij een onderzoek in Chili. Cefas loopt stage, werkt en zwerft rond in Latijns-Amerika.

The House of Yes
Cefas volgt Bertils uitgaansladder blind: dineren, films, kunst, clubben, altijd op de hipste locaties. Plekken die alleen New York bergt. Hij waardeert Bertil omdat Bertil zo begaan is met Cefas’ gezin. Bertil neemt cadeautjes voor Cefas’ kinderen mee. Bertils vrouw bezoekt de theaterstukken van Cefas’ kinderen op school. En: Bertil vraagt door, waar anderen stoppen. Zo beleeft Cefas deze dagen de gendertransitie van zijn kind. En dan……neemt Bertil zijn dochter mee – via de achterdeur weliswaar, ze is immers nog te jong voor de controle– naar ‘the House of Yes’, waar juist deze community leeft, danst en ‘ja’ tegen het leven zegt.  Dat is natuurlijk een kers op de taart voor zijn kersverse dochter. Zij ziet voor het eerst zoveel gelijkgestemden.

White the Withstreet
De Nederlandse gemeenschap in NY is best groot, maar met Bertil heeft hij die bijzondere klik. Samen delen zij: de studententijd, interesse voor finance en ondernemen aan de ene kant en muziek, clubben en kunst aan de andere kant. Waar anderen bijtijds stoppen, gaat Bertil nog even door. Hij ís die vrijheid. Feest. Art scene. Theater. Rooftops. Schuil vindt extremen. Hijzelf (alleen in vergelijking tot Bertil hoor!) is een best brave bankier. Cefas zelf zeilt gewoon bij een oubollige jachtclub om te genieten van het uitzicht op Manhattans skyline en zoekt de stilte op tijdens een hike. Tja, daar doet Bertil dan even niet aan mee…..


COLUMN- Receptietips
22sep

COLUMN- Receptietips

Door Norman Schreiner (1962) Overkomt je dit ook wel eens? Tijdens een receptie loop je toevallig tegen iemand aan die een gesprek met...

Oud-RVSV'ster Maartje Maria (Marie) Poot (1915), vermaard romanschrijfster
19aug

Oud-RVSV'ster Maartje Maria (Marie) Poot (1915), vermaard romanschrijfster

Samengesteld door KeesVermeer (1966)   Maartje Maria (Marie) Poot wordt geboren in Vlaardingen op 24 februari 1895. Haar ouders zijn...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen