Markante Verhalen

Pa-zo: Arthur (1990) en Philippe Bouvy (2019)

Vader Arthur Bouvy (1990) en zoon Philippe Bouvy (2019)

Pa-zo: Arthur (1990) en Philippe Bouvy (2019)

Door Jet van Roosmalen (1990)

Vader en zoon doen samen een ‘bakkie op de soos’ ter gelegenheid van de Harrenborrel ’23. Links Boef, rechts Bouvy voor hun respectievelijke Rotterdamse vriendjes.

Bloeddruk
Arthur ging naar Rotterdam, nadat hij voor bedrijfskunde tussen Rotterdam en Groningen moest kiezen. Philippe deed hetzelfde, nadat hij voor economie én econometrie tussen diezelfde steden moest kiezen. Beiden werden lid, zoals ook ooms, tantes en twee knusse zussen Bouvy.

Drukproef
Deed Philippe hier goed aan? Zijn middelbareschoolvrienden zitten immers chill op de bank in Groningen, terwijl hij direct na aankomst moest presteren. Huis. Soos. Dispuut. Verplichtingen. Maar hij heeft zijn draai in 010 gevonden. De ouwe HAR-Thur ziet een rond mens: hij studeert gedisciplineerd -heeft ie van zijn moeder-,  heeft leuke vrienden en een huis naar zijn zin. Een mens vol overgave. Ook Arthur voelt zich zeker over de Rotterdamkeuze van toen. Dat ‘no-nonsense’, Rotterdams voor ‘direct, ter zake, praktisch en zonder omwegen’, doet goed. ‘’Vrienden zijn je vrienden, klaar’’. Zo ook zijn A-team van toen. Ze zijn er allemaal ‘de Sterren’.

Tegendruk
Als ik vraag aan welk moment sámen ze graag terugdenken, is dat voor senior een moment dat hij constateerde dat de relatie veranderde van ‘zorg’ naar ‘gelijkwaardige gesprekspartners zijn’. Voor  junior was dit het moment dat Philippe –‘’met moeite, pa had het lastig’’- voor het eerst gelijk kreeg in iets. Ook al waren dit twee verschillende momenten, in wezen komt het op hetzelfde neer: de relatie komt in evenwicht. Bouvy zoekt Boef graag op om hem om zijn mening te vragen. Ook als deze verschilt van de zijne; hij is dankbaar voor die verstandhouding.

Peerdruk
Arthur heeft het idee dat de studentengeneratie van nu meer vrijheid heeft om keuzes te maken dan zijn eigen generatie. Deze moest volgens hem ook aan de verwachtingen van de ouders voldoen. De prestatiedruk die de jongere generatie wél heeft, hebben ze eerder aan zichzelf te danken. Deze komt van hun peers.

Tegen drug
Als ik een half uur later Philippe spreek, vraag ik hem wat hij -tot slot- nog kwijt wil in dit interview. Hij antwoordt dat voor jongeren van zijn generatie drugs op feesten en festivals buiten de sociëteit steeds gebruikelijker is geworden. In de Almanak, die net naar de drukker is, wordt hier aandacht aan geschonken. Daarnaast zou hij de drankcultuur op de soos graag zien ontwikkelen naar een cultuur waarbij je ‘rustig samen een bakkie kan doen’.

 

OPROEP: wil jij ook met twee generaties in de nieuwsbrief? Laat het ons weten via redactie@verenigingwalhalla.nl


Naambord Rotterdamsche Studenten Sociëteit ‘Hermes’ na 90 jaar uit de anonimiteit
16nov

Naambord Rotterdamsche Studenten Sociëteit ‘Hermes’ na 90 jaar uit de anonimiteit

Bord Rotterdamsche Studenten Societeit ‘Hermes’ na 90 jaar uit de anonimiteit door Daniël Sikkens, voorzitter RSC/RVSV Museum Na de...

De Oorsprong van het Io Vivat
16nov

De Oorsprong van het Io Vivat

Uit de Oude Doos… Achtergronden van het Io vivat en het Gaudeamus igitur Deel I: Io vivat. Door Maxime Kaplan (1972) Op de website van...