Nieuwsarchief

Verslag Oud-Ledenlunch in Bierhandel De Pijp d.d. 4 april 2025

Door Norman Schreiner (1962)

Uw chroniqueur loopt – deze keer zelfs vóór twaalven - de Gaffelstraat in en treft Gerrit van Ginkel (1959). Hij is geduldig aan het wachten tot het tijdstip waarop de kartonnen deur van het “Instituut voor Maatschappelijk Verkeer” wordt ontsloten. Ja, “Instituut”, u leest het goed: het is de ondertitel die auteur Hans Baaij verleent aan zijn boek over Bierhandel De Pijp (https://www.goodreads.com/book/show/104926734).

Allereerst de melding van een sportieve bezigheid. Gerrit heeft als senior oud-lid op deze zonovergoten aprildag vanaf het eiland IJsselmonde een fietstocht van bijna een uur ondernomen. Een prestatie. Uw chroniqueur vergeet hem echter te vragen of hij noordelijk Rotterdam via de Maastunnel of via een der Maasbruggen heeft bereikt. En of hij onderweg nog iets opmerkelijks heeft gezien dat het verslag van vandaag zou kunnen sieren. Maar plots gaat de Pijpdeur open. Wij worden met gul enthousiasme ontvangen door gastheer Morris van Dijk (1994) die al uit zijn hoofd onze favoriete dranken weet te herinneren en vervolgens te verstrekken. Een geheugen van roestvrij staal. Even later verwelkomt Pijpeigenaar Jilles van Werkhoven (1989) ons ruimhartig.

Al spoedig erna completeren binnengekomen oud-leden het aantal Pijplunchers tot een achttal. “Waar is de Senaat?”, vraagt iemand. Want gewoontegetrouw blijken de dames en heeren hoc tempore senatoren immer opgetogen deel te nemen aan de maandelijkse Oud-Ledenlunch. Uw chroniqueur heeft bericht gekregen dat de Senaat een verkwikkend reces beleeft in de Filipijnen, zoals u weet een Aziatische republiek bestaande uit maar liefst 7.641 eilanden. Bewegen de senatoren zich daar backpackend en voldoende getraind doorheen? Zo ja, dan is het wel zaak om de weersvoorspelling goed in de gaten te blijven houden. In de Filipijnse tropische bossen heeft men het KNMI niet nodig. Volstaan kan worden met regelmatig een ernstige blik te vestigen op de gesteldheid van een kokosnoot die je her en der aan de bomen ziet hangen. Een blik op nevenstaande foto uit het vakantieplaatjesboek van een reislustig oud-lid moge dit tamelijk helder verduidelijken.

De gesprekken komen prompt op gang aan de kloostertafel rechts achter, de plek waar al meer dan 20 jaar oud-leden zich iedere eerste vrijdag van de maand tijdens de Oud-Ledenlunch nestelen. De conversatie is levendig. Er vallen geen stiltes, zo van: welk onderwerp moet ik nu eventjes aansnijden om het gesprek op fatsoenlijke wijze gaande te houden?

Ferry Korver (1964) is verheugd zijn corpspa Gerrit van Ginkel (1959) aan te treffen. Wellicht goed om eens een corpsfamiliegeheim met elkaar uit te wisselen. Rutger Groot (1986) en Harry van Rietschoten (1986) rakelen oude herinneren op aan de periode dat zij lid waren van de Commissie van Bijstand tijdens de IP 1990. En warempel, vandaag blijken zich nog eens twee vroegere Bijstaanders in ons gezelschap te bevinden: Teun Schmidt (1961) en uw chroniqueur (1962) in 1966.

Erik Hoogma (1977) en Harry van Rietschoten (1986) zitten naast elkaar. Zij blijken beiden jurist te zijn. Waar zij het over hebben, kan uw chroniqueur niet vernemen. Maar het zou best kunnen zijn dat zij een aantal recente arresten van de Hoge Raad aan het doornemen zijn. Ook het recht beleeft zijn dynamiek. Denk maar eens aan het beroemde arrest Lindenbaum/Cohen waarbij de Hoge Raad in 1919 het begrip ‘onrechtmatige daad’ uit het toenmalige artikel 1401BW (thans 6.162BW) oprekte. Maxime Kaplan (1972), gepromoveerd jurist, is gezeten naast Erik Hoogma (1977) en onderschrijft de constatering van de dynamiek van het recht en doet zich bovendien tegoed aan ‘Zo’n Apparaat’, een traditioneel Pijpgerecht dat zelfs stamt uit de tijd dat Cor van der Valk de Bierhandel in eigendom had.

Ook voor Teun Schmidt (1961) geldt dat wetenschap nooit af is. Daarom tekent uw chroniqueur hierbij aan dat de jonge academicus er verstandig aan doet de verzuchting 'Zo, nu ben ik uitgeleerd' voor te behouden aan de dag van het afstuderen. Vandaar dat Teun nog steeds actief is op de EUR en colleges geeft over internationale economische verschijnselen en vraagstukken. Hij volgt de ontwikkelingen van de afgelopen weken intensief en bespreekt met uw chroniqueur aldus enige wereldlijke geopolitieke ongemakken en risico’s. Bovendien blijft gedrag van internationale kopstukken steeds weer boeien. Rutger Groot (1986) en Peter Schaad (1969) bespreken de zorgwekkende inzichten die de 19e eeuwse Franse filosoof, socioloog, historicus en staatsman Alexis de Tocqueville koesterde over het gevaar van een langzame erosie van de democratie en in hoeverre er parallellen zijn te trekken met hedendaagse ontwikkelingen.

Ook vangt uw chroniqueur uit de conversaties op dat tegenwoordig nogal wat studenten na het voltooien van hun bachelorstudie aan een universiteit in “de provincie” per se hun masterstudie wensen te volgen in Amsterdam. Zij hopen immers na deze studie aldaar te blijven hangen en emplooi te vinden in een van de immens hoge wolkenkrabbers rond Yuppie Plaza op de Zuidas. Uw chroniqueur betwijfelt of hij zichzelf daar – strak in het pak, met de tucht van een onverbiddelijke 24/7-inzet – ooit had kunnen laten strikken om aldaar een vreugdevol arbeidzaam leven te leiden. Zien we Amsterdam-Zuid steeds verder ver-yuppen en de echte Mokummer verkassen naar een doorzonwoning in Almere? “Emigreren naar Almere”, dat rijmt sowieso.

En dan geeft de klok boven de retirade aan dat het twee uur is. We staan op uit onze stoelen, rekken ons uit, knopen onze jasjes dicht en sukkelen vervolgens naar - thans in de rol van penningmeester - Morris van Dijk (1994) die met het witte rekenmachientje optelsommetjes produceert. Hij blijkt haarscherp te hebben onthouden welke dranken en spijzen wij hebben genoten. Met dat bewonderenswaardige geheugen van roestvrij staal.

We staan buiten in de Gaffelstraat, ruimhartig beschenen door de voorjaarszon. En knikken naar elkaar. Het was weer goed toeven in het Instituut voor Maatschappelijk Verkeer.

 

                                                                                          -o-

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen