Nieuwsarchief

Verslag Oud-Ledenlunch in Bierhandel De Pijp d.d. 2 mei 2025

Chroniqueur: Bart de Beer (1964)
Illustraties: pxhere.com, alfabetuitgevers.nl, abedeverteller.nl  

 

Op  vrijdag 2 mei spoeden Norman Schreiner(1962) en uw chroniqueur-van-dienst (1964) zich per Randstadrail naar Rotjeknor voor de maandelijkse Pijplunch. Aangezien het buitengewoon aangenaam weer is, stappen wij uit op metrostation Beurs en wandelen richting de Nieuwe Binnenweg. Daarbij vallen twee zaken op: Rotterdam doet nog steeds de zin “en toch bouwen ze maar voort…” uit het lied “Dat kan alleen in Rotterdam” eer aan. En vervolgens aansschouwen we het niet voorziene maar daarom niet minder nadelige effect van de invoering van statiegeld op blikjes: nijvere blikjesstatiegeldvezamelaars laten bij het omspitten van de diverse openbare prullenbakken een enorme rotzooi achter op de stoep. Het is een viezigheid op straat, en dus zijn wij blij als we de oude getrouwe Pijp betreden, waar zelfs de vloer in ieder geval relatief schoon is.

Pieter Zevenbergen (1962) is reeds aanwezig evenals Quirijn Korthals Altes(1976). Zij bespreken het onderscheid tussen dialect en taal, naar aanleiding van de vigerende discussie over het Limburgs.

Een aantal leden vae VIIIe Senaat schuift ook aan. Commissaris Sociëteit Bas Carpay (2020), Commissaris Vereniging Tom van Sterkenburg (2022), Secretaris Laura van Aller (2020) en Michelle Leufkens (2021). Ze vertellen geestdriftig aan onder anderen  Ferry Korver (1964) over hun uitje naar de Filipijnen. Ze hebben met bootjes  diverse kleinere eilanden bezocht. Gelukkig is de Filipijnen niet drooggelegd en zijn de mensen daar alleraardigst. Kortom, ze hebben het naar hun zin gehad.

Zij vlogen naar Manilla met een Chinese carrier die goedkoper is dan onze nationale blauwe kisten (tja, die Cinezen mogen wel de kortere route naar Azië vliegen over Rusland: hoezo level playing field in de luchtvaart?. Tijdens de overstap op het vliegveld van Hongzou werden ze onderworpen aan een covidcheck. Hetgeen Paul Schuilwerve (1977) verleidt om te verhalen over het expatleven in Singapore.

De oud-leden worden ook bijgepraat over de huidige ontwikkelingen in Kralingen rond studentenoverlast. Hetgeen de vraag oproept of er, na Utrecht, ook een artikel in de NRC zou kunnen komen over Rotterdamse Corpshuizen… De reactie van de Senaatsleden is voornamelijk sussend. Ten slotte melden de Senaatsleden met enige opluchting dat gisteren (1 mei dus) hun opvolgers zijn bekendgemaakt. Wordt dus vervolgd.

Peter Schaad (1969) voert intussen diepgaande gesprekken met Maxime Kaplan (1972) over de kwaliteit van maatpakken van Saville Row, Londen. Maxime beveelt daarbij met name de firma Huntsman aan. Zeer goede kwaliteit, wel hoog geprijsd, en inspiratiebron van de Kingsman films. Een goed alternatief voor Huntsman, met ook een reputatie van zeer goede kwaliteit; maar aanzienlijk goedkoper, is Connock and Lockie, 33 Lamb’s Conduit Street, London, http://connockandlockie.com/  De voormalige directeur en Head Cutter William Craig was eerder Cutter bij Hunstman (toen ZKH Prins Bernhard daar klant was), en de 'Huntsman style' (onder meer met jasje met slechts één knoop aan de voorkant) is kennelijk ook bij C&L nog steeds leverbaar. Een en ander is voor de (merendeels gepensioneerde) oud-leden wellicht minder relevant, maar voor Senatoren wellicht een career-enhancing suggestie, voor als ze over enige jaren aan hun loopbaan beginnen.

Maxime meldt het laatste nieuws over het Schutterij Dassenproject! De nieuwe lustrumdassen zijn gereed in China! Zie de foto voor de beide zijden Schutterijdassen naast elkaar. Nadere berichten volgen nog. Voor vragen: info@kaplan.nl

De datum voor de Lustrumborrel van De Schutterij is vastgesteld: vrijdag 6 juli, een echte Longest Day derhalve, met vanaf 17:00 uur het ophalen van de lustrumdassen. Voor de agenda. Er volgen nog nadere berichten.

Ook wijst Maxime op het boek Spion in Smoking door historicus Victor Laurentius, over het leven van Peter Tazelaar, de ‘echte’ Soldaat van Oranje. Zie https://www.alfabetuitgevers.nl/boek/spion-in-smoking Peter Tazelaar was indertijd trouwens een graag en vaak gezien gast ter Sociëteit.


In het kader van de komende pausverkiezing komt ook de bijzondere stoel ter sprake, om met behulp van een gat in de zitting van deze stoel de mannelijkheid van de gekozene te bevestigen. Ooit ingevoerd in de 9e eeuw, na Pausin Johanna en naar verluidt in de 15e eeuw weer afgeschaft door de enige Nederlandse Paus Adrianus.

Ondertussen memoreert Norman Schreiner dat we vroeger bij toerbeurt een Sociëteitsbestuurder-van-dienst hadden die de Sociëteit ’s nachts moest sluiten. Dat kon laat worden, maar de laatst aanwezige leden konden zich vaak wel tegoed doen aan een witte kingkornboterham met spiegelei, met de veelzeggende benaming die uw chroniqueur is ontschoten. Nu hoeft de Senaat niet meer te sluiten, daarvoor hebben ze de Sociëteitscommissie.

Erik Hoogma  (1977)  bespreekt met Quirijn en de Senaatsleden de komende Dodenherdenking en de rol van De Pijp in de oorlog.

Ook komen Fortis, Mees Pierson en ABNAMRO aan bod. Hoe en wat is scribent niet duidelijk, maar het was vast interessant.

Na het voldoen van onze individuele rekening vertrekken Norman en uw chroniqueur-van-dienst weer richting Randstadrail. In de metro memoreren we de geschiedenis van de Hermes House Band en haar illustere voorgangers.

                                                                                    -o-

 

 

Bernard Noorduyn (1972) heeft ons laten weten vandaag op de Oud-Ledenlunch niet aanwezig te kunnen zijn. Schriftelijk brengt hij ons in herinnering dat Rotterdam op 14 mei 1940 was gebombardeerd. Bierhandel De Pijp aan de Geldersekade is toen verwoest en vond vervolgens een goed onderkomen in de Gaffelstraat.

 De gevolgen van het bombardement, alhoewel  85 jaar geleden, zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar in Rotterdam. Het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine, de brandgrens en de vele gebouwen, die duidelijk herkenbaar zijn uit de Wederopbouw, zijn daar het bewijs van.

Rotterdammers herdenken met elkaar het bombardement. Dit jaar zal de herdenking
uitgebreid zijn. Jarenlang is het vooral gegaan over de verwoeste stad en niet zozeer om de verwoeste mensenlevens. Dit jaar worden de namen van de omgekomen Rotterdammers zichtbaar gemaakt in de stad. Het motto is “Het gezicht van de herinnering”.

Op 14 mei begint om 13.00 uur op Plein 1940 bij het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine de Herdenking van het Bombardement plaats.

Om 13.27 uur zullen gedurende 13 minuten in Rotterdam de kerkklokken luiden ter  herinnering aan de duur van het bombardement.

Van 21.00-23.00 uur vindt de Bombing of the Poems op de Binnenrotte plaats.
Voor het gehele en zeer uitgebreide programma zie www.herdenkjij14mei.nl
Meer weten? Neem contact op met Bernard Noorduyn (1972) via

 
info@rondleidingen010.nl

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen