Nieuwsarchief
De Senaat was op bezoek bij Hermeskring Zwolle en Ommelanden op 28 mei 2024
Door Karel van Cappelle (1975)
Met het lustrum nog in de vermoeide benen kwamen op dinsdag 28 mei Philip Bouvy, President (2019), Arthur de Loë, Secretaris (2019) en Charles Mutsaerts (2019), Commissaris Sociëteit voorheen Vice President Bedrijf van de VIIe Senaat op bezoek bij Hermeskring Zwolle en Ommelanden. Zij werden hartelijk welkom geheten door Dirk Jan van Swaay (1978) voorzitter van de kring. De kring had het bezoek goed voorbereid en het centrale thema was:
Het gebouw aan de Robert Baeldestraat is bedacht op indeling en functionaliteit. Ronald Wijma (1963 en erelid) was er prominent bij in 1967-1968 en verhaalt over de keuzes en motivatie uit de oude doos. Wat is daar volgens de VIIe Senaat vandaag van over en voldoet het gebouw aan dezelfde verwachtingen.
Hiertoe werd het woord gegeven aan Ronald Wijma (1963) die indertijd deel uitmaakte van de bouwcommissie en naderhand jarenlang actief is geweest in Stichting Rotterdamsche Studenten Sociëteit (SRSS) de eigenaar van de Sociëteit. Ronald vertelde onder andere:
- Hoe het contact met de architect Bakema van het bureau “van de Broek & Bakema” tot stand was gekomen
- Dat het programma van eisen eigenlijk vrij simpel tot stand was gekomen. De NEH, voorloper van de Erasmus Univeristeit, zou tweemaal zo groot worden dus de nieuwe sociëteit moest ook minimaal twee keer zo groot worden. De voorzaal op de Eendrachtsweg was circa 200 m2 meter waar zo’n 200-300 heren goed terecht konden. De nieuwe zaal was circa 400 m2 meter dus daar konden 500-700 heren prima in.
- De bouw van de nieuwe sociëteit werd gefinancierd door giften uit het bedrijfsleven en met een hypothecaire lening van 500.000 NLG.
- Dat in de begintijd de mensa, later de Harlekijn, toegankelijk was voor alle studenten en een belangrijke bron van inkomsten was voor het RSC. Indertijd waren er nog niet zoveel corpshuizen en kwamen de leden rond 18 u 00 naar de Sociëteit voor de borrel en de tuinen (tegenwoordig bruin fruit) en gingen de Heeren eten in de mensa of de Roode zaal. Daarnaast was er het dienstencentrum Kralingen (later de RVSV) dat werd gehuurd door de gemeente voor de opvang van de ouderen in de wijk. De huur van de sociëteit werd gezamenlijk door de partijen opgebracht en werd gebruikt om de hypotheek van SRSS af te lossen.
- Verder bracht ontwikkelingen in kaart hoe later de RVSV was ingetrokken en later was verhuisd naar de ruimte van het dienstencentrum en hoe er een extra verdieping (gedeeltelijke) was bijgekomen voor de bibliotheek en commissiekamers. De oude bibliotheek was vervolgens omgebouwd tot de Viëtor kamer.
Na Ronald kreeg Charles Mutsaerts het woord en die ging op het thema in door te stellen dat het gebouw door zijn flexibiliteit voldeed aan de hedendaagse eisen. Door de velen aparte zalen konden er meerder events, zoals blind date diners van disputen, tegelijkertijd plaatsvinden en was het gebouw ook groot genoeg om de circa 1735 huidige leden te laten genieten van een feest zoals Corpsnaval. Nu er ruim 167 erkende corpshuizen zijn met gemiddeld 6-7 bewoners zijn is het gebruikelijk om thuis te eten. Daardoor komt men later op de avond zo tegen 20 u 00 (of later) naar de societeit voor de borrel & de gezelligheid.
Na het voorgerecht ging de senaat richting Wageningen voor de Algemene Senaten Vergadering en praten de kring verder over het bezoek van de Senaat en de Sociëteit tijdens de rest van het diner.
Als gasten van buitenaf waren aanwezig Jaap Verdonck Huffnagel (1968) en regelmatige bezoeker van de kringen in Laren en Hermeskring Fryslân. Folker Pieterse (1990), de coördinator van de kringen in Amsterdam en Kennemerland. Karel van Cappelle namens vereniging Walhalla die feedback gaf over de oudledendag en de witte wijn (een viognier uit de Lanquedoc) aanbood namens Vereniging Walhalla bij het voorgerecht.
Conclusie van de avond de kring heeft van het bezoek van de Senaat genoten en hun komst zeer gewaardeerd. Dat was wederzijds en dus was het een zeer geslaagde avond.
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen