Markante Verhalen

Interview met Bernard Noorduyn (1972) en Victor Vonk (2017)

V.l.n.r. Victoir Vonk (2017) en Bernard Noorduyn (1972)

Interview Bernard Noorduyn (1972) en Victor Vonk (2017) “Zo gemakkelijk is het niet om goed te doen. Maar wij doen al 100 jaar goede pogingen!”

Door Willem-Frederik Metzelaar (1987)

Het bestuur van Stichting BeSt (Betrokken Student) bestaat uit studenten van het RSC/RVSV. De bestuurders staan onder toezicht van een Raad van Toezicht. Naast de jaarlijkse wisseling van het bestuur, wisselen de toezichthouders af en toe ook van stoel.

Onlangs wisselde Bernard Noorduyn (RSC 1972) zijn plek in de Raad van Toezicht (RvT) van Stichting BeSt in en nam Victor Vonk (RSC/RVSV 2007) het stokje van hem over. Tijd dus voor een interview met twee maatschappelijk actieve en bij de studentenvereniging betrokken oud-leden. Oud-leden die vanuit de RvT het bestuur van Stichting BeSt bijstaan in het maken van soms lastige maatschappelijke keuzes. Want geld uitgeven aan goede doelen is geen sinecure. En hen bijstaan in de persoonlijke groei die zij doormaken bij hun bewuste keuze voor inzet gedurende een bestuursjaar in deze stichting.

Wat is Stichting BeSt eigenlijk? De website zegt het eigenlijk al (https://www.stichtingbest.nl/projecten). De stichting en haar werkzaamheden komen voort uit het besef dat de positie waarin een corpsstudent zich bevindt vaak toch wat beter is dan die van de gemiddelde Nederlander. En het idee om dan ook een bijdrage te leveren aan de minderbedeelden uit de stad Rotterdam. Een stad die voor veel Rotterdammers een ander gezicht toont dan dat wat de student te zien krijgt. Stichting BeSt is de manier om de studentenvereniging direct te betrekken bij haar stad en medebewoners.

Het RSC heeft een lange geschiedenis waar het gaat om goede doelen. Al ruim 100 jaar. En ook organiseert zij al ruim 70 jaar een van de meest in het oog springende goededoelencollectes van de stad: de intocht van Sint Nicolaas.

Stichting BeSt is ontstaan uit de behoefte om de bijdragen uit die collecte beter in te zetten. Inmiddels is de Sint Nicolaascollecte met haar tijd meegegaan en collecteren de studenten van de vereniging digitaal. Ook is de opbrengst van de collecte met haar tijd meegegaan. Bracht de eerste collecte in 1927 – ongerekend - zo’n €20.000 op. Tegenwoordig gaan de inkomsten richting de €100.000 per jaar. Zoveel geld moet ook goed besteed worden.

Om focus aan te brengen in de besteding van de opgehaalde euro’s werkt het bestuur van Stichting BeSt vanuit vier pijlers. Per pijler wordt jaarlijks minstens één evenement georganiseerd of een financiële bijdrage verstrekt. Die pijlers zijn verbinding, hulpbehoevenden, jeugd en Rotterdam. De RvT ziet het als een van haar taken om het bestuur de juiste keuzes te laten maken. Als je nog nooit

in je leven een maatschappelijke investering hebt gedaan die direct doorwerkt in de levens van mensen in de stad, dan is dat bepaald geen gemakkelijke taak.

Bernard Noorduyn (1972) was tijdens zijn werkende leven jurist. Een paar jaar advocaat in een opeenvolgend algemene praktijk en handelspraktijk. Daarna bedrijfsjurist bij Rotterdamse havenconcerns Furness en Pakhoed, en tot zijn pensionering interim als zelfstandig jurist. Zijn juridische rollen brachten hem direct in contact met de harde werkelijkheid: faillissementen, strafzaken, complexe handelscontracten. Een advocaat ziet naast de succesvolle zaken ook met de minder succesvolle kanten van het leven van zijn clientèle. Bevoorrecht maar zonder oogkleppen op stond Bernard midden in het Rotterdamse internationale bedrijfsleven. Dat verklaart zijn jarenlange betrokkenheid als oud-lid bij de Sint Nicolaas Intocht Collectie (SNIC) en zijn betrokkenheid als toezichthouder van Stichting BeSt.

In zijn studententijd is Bernard ook betrokken en actief lid van het RSC. Eerst als student waarbij het eerste jaar succesvol gefaald wordt. En het besef komt dat er gewerkt moet worden. In ‘tweede termijn’ wordt er keurig in vijf jaar afgestudeerd. Bernard is Penningmeester Vereniging in het College-Ten Bosch (1974). Alle zeilen moeten worden bijgezet om de sociëteit overeind te houden. Een wereldwijde oliecrisis en torenhoge inflatie maakt het moeilijk de sociëteit financieel gezond te houden. Maar het lukte bovenwel! College-Ten Bosch is het college dat de deuren openzet voor HBO-studenten. Tijden van schaarste zijn eigenlijk de leukste; men moet creatief zijn. In deze tijd wordt ook de passie voor Rotterdam geboren. Dat vertaalt zich nu in de stadsrondleidingen die hij in Kralingen Rotterdam geeft.

Victor Vonk (2007) is een rugbyer in hard en nieren. Bedrijfseconomie eerst in Rotterdam en afgemaakt in Amsterdam. Victors maatschappelijke betrokkenheid komt uit een geheel andere hoek. Tijdens zijn middelbareschooltijd mag hij in een uitwisselingsprogramma een heel jaar naar Zuid-Amerika. Hij wil Spaans leren. En naar een land waar het mooi weer is. Aangezien het gastgezin de gast kiest, moet hij de kans op slecht weer en kou richting de Zuidpool óf de kans op broeierige oerwouden in het Amazonegebied, proberen te verkleinen. Dus komt de focus op Uruguay te liggen; Spaanstalig én een ideaal klimaat.

Waar Victor niet echt op heeft gerekend was dat de economische omstandigheden van de gemiddelde Uruguayaan anders zijn dan die van de Nederlanders. En dat inzicht werkt door tot op de dag van vandaag. De keuze om zich in te zetten voor Stichting BeSt is feitelijk een direct uitvloeisel van dat inzicht. Het directe besef dat de inzet voor de minderbedeelde medemens in Rotterdam eerder een noodzaak dan een plicht is; de verzorgingsstaat in de havenstad heeft ruwe randen. En het begeleiden van de student-bestuurders van Stichting BeSt is wat dat betreft een eervolle taak. Het is ook leuk om de persoonlijke ontwikkeling van de jongerejaars mee te maken. En de resultaten van hun keuzes te zien.

Het kiezen van de goede doelen is minder gemakkelijk dan het op het eerste oog lijkt. Het is dan ook ongelofelijk knap dat het bijdragen aan de samenleving al 100 jaar zo goed lukt. Niet alleen financiële steun, het zijn ook dagen dat er samen met de bewoners van wijken activiteiten zijn. Dan komt deze kant van de samenleving heel dichtbij. Wel 500 bezoekers per evenement komen af op de verschillende evenementen: het Unlimited Festival, de Seniorendag en Christmas in Kralingen. Ook kleinschalige evenementen zijn van belang. Ieder jaar maakt Stichting BeSt de Havenzicht Brunch. Zie https://www.stichtingbest.nl/projecten

klaar voor de overburen van Sociëteit Walhalla. Havenzicht, waar vermoedelijk iedereen die over het terras van de sociëteit loopt toch af en toe naar kijkt en misschien denkt: “Wij wel, zij niet”.

Ambitieuze maatschappelijke projecten worden niet uit de weg gegaan. Zo is het meest recente project een heus sportveld; een Stichting BeSt-court in Delfshaven. De bewoners hadden de wens geuit om in hun wijk om zo’n speelveld te krijgen. En… er ligt er een. Gaat u er zelf maar eens kijken op de Watergeusstraat. Prachtig!

Onze Goedheiligman vergeet soms jaarlijks langs te gaan bij kinderen en ze een cadeautje te geven. In samenwerking met Toys ’n Wrap zorgt Stichting BeSt dat veel kinderen toch een cadeau krijgen. Want in het rijke Nederland is het zo vanzelfsprekend dat de Sint langskomt en iets leuks achterlaat.

Het nieuwe bestuur van de stichting is onlangs aangetreden. Over ongeveer twee maanden is duidelijk wat de goede doelen zullen worden. En daarover zal de redactie van Vereniging Walhalla de lezers informeren.

De Nieuwsbrief van Vereniging Walhalla zal geregeld aandacht vragen voor de acties van Stichting BeSt. Zij is tenslotte onlosmakelijk verbonden met onze Corpsgeschiedenis.


Fictief interview met Joris Ivens (1917) (†) (1898-1989) door Rutger Groot (1986)
27sep

Fictief interview met Joris Ivens (1917) (†) (1898-1989) door Rutger Groot (1986)

Voor het Lustrumboek ter gelegenheid het 18e Lustrum van het RSC schrijft drs. R.J. (Rutger) Groot (1986) in 2003 een vrije...

Interview met Gorrit-Jan Blonk (1985)
25sep

Interview met Gorrit-Jan Blonk (1985)

Interview met Gorrit-Jan Blonk (1985) “Ik gun het iedereen iets voor een ander te kunnen doen!” Door Willem-Frederik Metzelaar (1987)  ...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen